121_Darley_02.jpg
Image 2.jpg
_VBH7360.jpg
_VBH7348.jpg
_VBH7391.jpg
_VBH7558-Edit.jpg
_VBH7568.jpg
121_Darley_17.jpg
_VBH7444-Edit.jpg
_VBH7439.jpg
Image 6.jpg
_VBH7369-Edit.jpg

click to view

Muriel

Newtown NSW

“An efficiently-planned rear addition to this narrow house creates space and light to grow a family without losing the home's charm” - The Lunchbox Architect

Project Team

Amrish Maharaj Architect

Riverside Building

Burgess Arnott and Grava Engineering

Vikram Hingmire Photography

Status

Completed 2019

 

Story

The owners of ‘Muriel’, a 3m wide single storey semi-detached dwelling in inner-city Newtown, made the most of their space for two years, before the arrival of their first child and the need to extend.

Like many homes in the area, the rear of the original house comprised of a series of poorly planned additions and service spaces that provided no direct connection to the rear garden. A narrow external side access meant that ‘Muriel’ was left with a 2m wide living room followed by an equally restricted and severely outdated kitchen and bathroom.

Works included the demolition of the non-original rear addition, and the design and construction of an efficiently planned new dining, living and kitchen to ground floor, and two new bedrooms and a bathroom above.

A light well courtyard separates the new addition and celebrates the old. With additional skylights placed over the stair void, the heart of the addition is flooded with light, despite being built to both side boundaries.

When told of the blood, sweat and tears the owners put into exposing the bricks of the party wall when they purchased the house, we endeavoured to retain and extend this feature as the natural spine of the home.

Entering from the street, the exposed brick extends the full length of the ground floor, taking you past the original two bedrooms, now a study and large family bathroom. Arriving at the dining room, the view extends past the kitchen and living room to the garden and a quilt work brick wall at the rear boundary providing a sense of space not expected in such a narrow property.

The name ‘Muriel’ came from the nameplate on the original house. From historical searches we discovered that she was the original owner of the home. We often joked that she was over-seeing construction works, to ensure that it was all done to the highest standard.

Details

2 Adults / 2 Children

3 Bedrooms

2 Bathroom

Site Area // 150.0 sq.m

Floor Area // 109.6 sq.m

Design + Approvals // 10 months

Construction // 6 months