image40.jpg
Image44.jpg
Image6.jpg
_VBH0861-Edit_B.jpg
Image8.jpg
_VBH0970.jpg
Image13.jpg
Image10.jpg
_VBH1028-Edit.jpg
_VBH0978-Edit.jpg
Image35.jpg
Image22.jpg

click to view

click to view

Enmore House

 Enmore NSW

“Behind a traditional facade, this terrace has a bright surprise. Instead of a dark hallway with pokey rooms, you're drawn to the light where the home opens up and flows onto the backyard. By focusing on light and creating a sense of spaciousness in this home, the architects have created something both unexpected and livable.”- The Lunchbox Architect

Project Team

Amrish Maharaj Architect

Riverside Building

Burgess Arnott and Grava Engineering

Vikram Hingmire Photography

 

Status

Completed 2018

Story

A poorly planned, dark and disconnected south facing addition was the catalyst for this renovation Sydney’s innerwest suburb of Enmore. Centred around the need for a light and airy addition for a family of four, the brief also included a hub for family living and a better connection to the modest, but underutilized rear courtyard.

In keeping with heritage values, the design strategy comprised of a careful and authentic restoration of the original dwelling, with a bold contemporary rear addition to purposefully juxtapose from the original Victorian dwelling.

Challenged with the a narrow lot size and its southern orientation, the design approach centred around a feature 6m double height void and strategically placed north-facing windows that draw light into the rear addition.

The house borrows from glimpses of distant treetop views and vistas of the sky to give the owners a sense of space and openness rarely achieved in inner-city properties.

Details

2 Adults / 2 Children

4 Bedrooms

2.5 Bathroom

Site Area // 208.1 sq.m

Floor Area //160.0 sq.m

Design + Approvals // 13 months

Construction // 6 months

 

Awards

2018 HIA Award Winner Best Renovation

2019 Marrickville Medal Finalist